De zonnebrand

Er zijn zoveel verschillende merken en soorten zonnebrand bescherming te verkrijgen. Wat de kostprijs bepaalt, is van meerdere factoren (in dit geval zelfs letterlijk factoren) afhankelijk. En aan welke eisen de vloeistof voldoet? Is hij goedgekeurd door de Nederlandse Cosmetica vereniging? Voldoet hij aan Europese wetgeving? Hoe hoog is de Sun Protection Factor? Is de vloeistof veilig voor iedere huidsoort? Zelfs de meest gevoelige? Maar vooral; welke filter wordt er gebruikt? Is dit een rode (erg slecht voor het milieu, maar nog steeds in bijna alle zonnebrand merken) of een groene filter (die veilig is voor de zee en haar flora en fauna). De zonnebrand van Veilig buiten in de zon komt uit een Nederlands laboratorium waar de receptuur aan al deze eisen voldoet. 

Ze leveren deze voor een kostprijs aan de Stichting en verzorgen ook de nabestellingen. Om een idee te geven; een flesje zonnebrand van Nivea van 200 ml kost gemiddeld 10 euro. Een liter zonnebrand kost dus 50 euro. Dit heeft te maken met dat zonfilters een duur "ingrediënt" is. Maar ook met de marges die merken en bedrijven willen maken op hun producten. De zonnebrand bescherming van Veilig Buiten in de zon die aan de strengste eisen voldoet, goed is voor het milieu en de huid, kost 39,95 euro voor 1 liter. Dit is goed voor zo'n 850 smeerbeurten.

De Dispenser

Als Stichting willen we volledige transparantie geven in de kosten. Een volledig geautomatiseerde, met het internet verbonden dispenser die ook nog eens oersterk is, kost geld. Het apparaat houdt bij wanneer een fles leeg raakt en verwisseld moet worden. Maar ook hoe intensief deze op een bepaalde locatie wordt gebruikt. En dat geeft data die voor de toekomst belangrijk is. Vermindert het aantal patiënten met huidkanker op een locatie waar er gratis zonnebrand bescherming wordt verschaft? Is er een link te leggen met hoe intensief er gebruikt wordt gemaakt van het apparaat. Is dit iets waarop er misschien voorlichtingscampagnes moeten worden gehouden. Het apparaat, de dispenser, heeft dus een grotere functie dan "slechts" zonnebrand sprayen. We hebben een partij gevonden die zo'n unieke dispenser heeft ontwikkeld en voor dit bedrag aan ons wil leveren. 

  • NL
    Nederlands
  • EN
    English