Met wie

Met wie

Het bestuur van Veilig buiten in de zon bestaat uit drie vrouwen met een gezamenlijke motivatie om zich hard te maken voor dit belangrijke onderwerp: het creëren van meer bewustzijn over mogelijke huidschade door blootstelling aan de zon (ook op een bewolkte dag!), en zo op den duur huidkanker in Nederland te helpen verminderen. Graag vertellen wij wie wij zijn en hoe wij gekomen zijn tot het oprichten van de stichting Veilig buiten in de zon.

Jennifer van Lent

Jennifer Van Lent

Mijn naam is Jennifer van Lent, en als ondernemer een gedreven marketing- en strategieprofessional. Ik ben een Amerikaanse expat die al meer dan 20 jaar in Nederland woont en werkt. Samen met Viviane en Dorien gaan wij de strijd aan om huidkanker te voorkomen.

Deze strijd is vooral voor mij erg persoonlijk, aangezien mijn geliefde vader op 37-jarige leeftijd is overleden aan een kwaadaardig melanoom - een dodelijke vorm van huidkanker. Hij kreeg de diagnose in april en stierf in september, met achterlating van een diepbedroefde jonge vrouw (mijn moeder) en ik op 15-jarige leeftijd samen met mijn jongere broertje en zusje.

De oorsprong van zijn kanker was langdurige blootstelling aan de zon als kind en jonge volwassene met als resultaat een regelmatig verbrande huid. Hij groeide op in een noordelijk klimaat dat overeenkomt met dat van Nederland en in een tijdsbeeld waarbij de gevolgen van huidkanker nog niet wijdverbreid bekend was en maar weinig mensen regelmatig zonnebrandcrème gebruikten.

Ik heb hierdoor een harde les geleerd: zonnebrand in de kindertijd kan je later, als je volwassen bent, leiden tot huidkanker. Als moeder van twee geweldige kinderen is het regelmatig aanbrengen van zonnebrandcrème onderdeel van onze routine - tijdens het sporten, zwemmen of varen, skiën in de winter, op het strand of op vakantie in de zomer.

Hoewel ik er niet altijd bij kan zijn om mijn kinderen te beschermen, beseffen zij al op jonge leeftijd dat zonnebrandcrème dodelijke huidkanker helpt te voorkomen en ook je huid op latere leeftijd voldoende beschermt door regelmatig gebruik van zonnebrandcrème.

Het regelmatig aanbrengen van een hoogwaardige zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger is het beste en gemakkelijkste cadeau dat u uw kinderen - en uzelf - kunt geven. Ik nodig je dan ook uit om, samen met ons, mee te strijden zodat we gezamenlijk veilig buiten van de zon kunnen blijven genieten.

Dorien Strauss

Dorien strauss

‘Wat een goed idee!’ dacht ik, toen mijn vriendin mij belde en vroeg of ik mee wilde doen aan de nieuw op te richten stichting Veilig buiten in de zon. Een echt goed plan om ervoor te zorgen dat zonnebrand overal in Nederland beschikbaar komt. Op het sportveld, op het strand, het terras, in de speeltuin, het kinderdagverblijf… ga zo maar door. 
 
Een gezond kleurtje in tegenstelling tot een bleek smoeltje, dat wil toch iedereen? Maar ook is daar het gevaar van verbranding door de zon. Vroeger was het normaal om je huid met olie - zonder enige SPF bescherming - op het strand in te smeren, dat is toch nu niet meer voor te stellen! De huid is ons grootste orgaan en die moeten we beschermen. De kennis over wat verbranding door uv-stralen met je huid doet, heeft mij in elk geval heel smeer-bewust gemaakt. En liefst met factor 30 of meer. Voor minder doe ik het niet.
 
Bescherm jezelf en geef het vooral ook door aan de volgende generatie: Nu smeren voor later. Dan ben je veilig buiten in de zon!

Viviane

Viviane

Acht jaar geleden moest er op een zichtbare plek van mijn lichaam een kanker plek weggehaald worden. Wat een angstige periode. Het litteken zit er voor altijd. Ik houd berichtgeving sindsdien altijd in de gaten en een vriend stuurde me het Nationaal actieplan huidkanker door van de Stuurgroep kankerzorg Nederland. Ik schrok me dood. En het liet me niet meer los.

Daarom heb ik twee power vrouwen en goede vriendinnen benaderd of zij hier samen met mij een missie van willen maken. Om huidkanker terug te dringen. Geen missie die over één dag ijs zal gaan, maar jaren nodig heeft. Wij zijn committed om dit te bereiken. En hopen dat er heel veel mensen zullen aansluiten. Jij ook?

  • EN
    English
  • NL
    Nederlands