Beleidsplan Stichting VBIDZ

Download of lees ons  beleidsplan:

Inleiding

Langdurige blootstelling aan de zon of verbranding van de huid op jonge leeftijd kan huidkanker veroorzaken. De organisatie Veilig Buiten in de zon heeft als doelstelling om eind 2024 minimaal 10.000 automatische dispensers met gratis beschikking tot zonbescherming met SPF30 te hebben geplaatst op 8.000 buitenplaatsen in Nederland. Omdat nu smeren, later huidkanker voorkomt

Waarom?

Huidkanker is met afstand de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Meer dan borst-, darm-, long-, en prostaatkanker bij elkaar. In 2020 kwamen er 77.000 nieuwe patiënten bij. Huidkanker veroorzaakt een steeds grotere druk op de bemensbaarheid en de kosten van de zorg. De verwachting is dat deze kosten in de komende jaren zullen stijgen van 425 miljoen naar 1.3 miljard euro. Dit terwijl juist deze vorm van kanker met simpele preventie is te voorkomen.

Hoe?

Huidkanker ontstaat door overmatige blootstelling aan UV-straling. Huidschade in de vorm van verbranding is de oorzaak van huidkanker, veroudering van de huid en oogaandoeningen. Hoe voorkom je dit? Door niet in de zon te komen of je huid af te dekken van de zon. Maar dit is utopie. Mensen zijn graag in de zon. Ze leven en werken in de buitenlucht. Kinderen spelen graag buiten. En je kunt niet elk stukje huid afdekken van de zon. Daarom moet je je insmeren met zonbescherming om huidkanker op latere leeftijd te voorkomen. 

Zonbeschermingsproducten bevatten SPF (sun protection factor), die aangeeft in hoeverre UV-straling beperkt wordt. Een zonbeschermingsfactor, hoe hoog de SPF factor ook is, beschermt nooit 100%. Maar bij regelmatig smeren met SPF-30 is de huid zo optimaal mogelijk beschermd tegen verbranding. Wetenschappelijk bewezen is hoe vaker je huid verbrandt, hoe meer kans op huidkanker op latere leeftijd. Nu smeren, voorkomt later huidkanker.

Doelstelling Stichting Veilig buiten in de zon

Primaire doelstelling

Vanaf de start van het project in 2021 t/m de richtdatum van eind december 2025 worden er 10.000 geautomatiseerde dispensers met 10 liter zonnebrand met SPF 30 geplaatst bij minimaal 8.000 buiten locaties in Nederland zoals sportverenigingen, speeltuinen, scholen, bouwplaatsen, kinderdagverblijven, etc. De inkoop, zonbescherming en plaatsing wordt gefinancierd door inzamelingsacties, fondsenwerving, sponsoring en subsidies.

Secondaire doelstelling

De Stichting Veilig buiten in de zon wil met de campagne “nu smeren voor later” awareness creëren voor het belang om altijd en overal wanneer iemand zich buiten in de zon begeeft een zonnebrand crème met minimaal SPF 30 te gebruiken.

Wijze van werving van benodigde gelden

Voor een donatie van 375 euro ontvangt de aanvragende locatie de dispenser met 10 liter zonbeschermingsvloeistof dat staat voor minimaal 8000 smeerbeurten. Door middel van inzamelingsacties, crowdfunding, sponsoring en subsidies wil de organisatie 10.000 buiten(speel)plaatsen voorzien van gratis zonnebrand.

Crowdfunding

Crowdfunding oftewel inzamelingsacties zijn de manier om de doelstelling financieel mogelijk te maken, direct een voorlichtingscampagne te geven, en maatschappelijk draagvlak te creëren.

Via de website kan iedereen die dat wil een locatie opgeven waarvoor diegene de zonnebrand aanvraagt. Men ontvangt per mail divers promotiemateriaal met QR codes waarmee men in hun eigen omgeving geld kan inzamelen voor de dispenser met gratis zonnebrand. Ook is het mogelijk om via de website direct de doneren aan de algemene doelstelling om minimaal 8.000 buitenplaatsen te voorzien van gratis beschikbare zonnebrand.

Het is het streven om 25% van de doelstelling binnen te halen via crowdfunding, waarmee ook duidelijk het maatschappelijk draagvlak wordt aangetoond. 25% is ± 1.9 miljoen euro van het totale streefbedrag. Dat zijn 37.900 betrokken Nederlanders die een gemiddelde bijdrage doen van 50 euro. Dat moet haalbaar zijn als je er van uit mag gaan dat er ook in 2021 weer ruim 70.000 nieuwe patiënten met huidkanker bij zijn gekomen.

Daarnaast worden gemeenten, overheden, partijen als een Postcode loterij en andere subsidieverstrekkers aangeschreven om bij te dragen aan de doelstelling. Tevens worden de Nederlandse Antillen betrokken om ook daar gratis zonnebrand beschikbaar te stellen.

De zonnebrand bescherming

De zonnebrand bescherming met SPF 30 is in het Nederlandse laboratorium van Personal Care concepts ontwikkeld en voldoet aan de allerhoogst gestelde eisen volgens de Nederlandse Cosmetica Vereniging, Vereniging van Nederlandse Dermatologen en Europese wetgeving.

De zonnebrandbescherming is hypoallergeen en PH neutraal. Toegevoegde Aloe Vera en Jojoba olie verzorgen en verzachten de huid. Voor de SPF 30 is gebruik gemaakt van zogenaamde groene en oranje zonnefilters die voldoen aan de Eco Sun Pass en dus eco friendly zijn. Dat betekent geen belasting voor milieu, koraal en zee. De zonnebrand is geschikt voor alle leeftijden en de meest gevoelige huidtypen.

INGREDIENTS: AQUA, C12-C15 ALKYL BENZOATE, DIBUTYL ADIPATE, ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE, DIETHYLAMINO HYDROXYBENZOYL HEXYL BENZOATE, GLYCERIN, STEARETH-2, ETHYLHEXYL TRIAZONE, LAURETH-7 CITRATE, BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE, STEARETH-21, LAURYL GLUCOSIDE, POLYGLYCERYL-2 DIPOLYHYDROXYSTEARATE, TRIETHANOLAMINE, ALOE BARBADENSIS LEAF JUICE, PHENOXYETHANOL, PARFUM, ETHYLHEXYLGLYCERIN, SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL, TOCOPHEROL, HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL

De dispenser

De organisatie Veilig Buiten in de Zon heeft bij de Nederlandse cosmetische fabrikant Personal Care Concepts 10.000 volledig geautomatiseerde, met smart technologie uitgeruste, oersterke dispensers gereserveerd. Deze “intelligente” dispenser maakt een verbinding met het internet, sprayt automatisch, telt het aantal sprays, heeft een capaciteit van 1 liter zonbescherming en meldt zich dmv een push bericht als het apparaat bijgevuld moet worden. De dispenser wordt geplaatst inclusief 10 liter zonnebrand bescherming.

Wetenschappelijk onderzoek

De Dutch Dispenser is een met het internet verbonden, volledig geautomatiseerd apparaat dat data kan verzamelen. Hierdoor is het mogelijk om met de plaatsing van de dispenser, ook direct onderzoek te verrichten dat op termijn wetenschappelijke waarde heeft. Maar ook is de data voor andere informatie toepasbaar. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Als er nu een jaar lang op 8000 locaties gratis zonbescherming beschikbaar is, zien we dan over aantal jaar een afname van het aantal patiënten met huidkanker?
  • Hoeveel sprays worden er gebruikt op een dag met veel of weinig zonuren?
  • Worden ze überhaupt gebruikt en hebben campagnes rondom insmeren zin?

Beheer van het vermogen

De stichting Veilig buiten in de zon heeft een bestuur dat verantwoordelijk is voor het beheer van het vermogen. Het vermogen van de stichting wordt volledig aangewend ter volbrenging van de doelstelling.

Bestuur

Het bestuur van de Stichting Veilig buiten in de zon bestaat uit drie personen, te weten een voorzitter, een secretaris en een penningmeester.

  • Voorzitter is mevrouw V.G.E.W. van den Bichelaer, woonachtig in Noordwijk
  • Secretaris is mevrouw J.E. Mund- van Lent, woonachtig in Vijfhuizen
  • Penningmeester is mevrouw D.E.M. Strauss-Hilgersom woonachtig in Bennebroek

Activiteiten bestuur

Vergaderen
Het bestuur komt minimaal twee maal per jaar samen voor een bestuursvergadering. Hiervan worden notulen opgemaakt.

Activiteiten 
Onder verantwoordelijkheid van het bestuur worden de volgende activiteiten verricht: 

  1. Het opzetten en begeleiden van inzamelingsacties;
  2. Het helpen selecteren van buitenplaatsen voor de dispensers met zonnebrand
  3. Het verstrekken van promotiemateriaal tbv inzamelingsacties
  4. Het benaderen van fondsen en subsidieverstrekkers 
  5. Het benaderen van bedrijven voor sponsoring


Financiën
Het bestuur is verantwoordelijk voor een gezond financieel beleid. De taken die hierbij horen zijn onder meer:

  1.  Jaarlijks een begroting opstellen;
  2. Jaarlijks een jaarrekening vaststellen en goedkeuren;
  3. Beheren van de gelden;
  4. Besteden van de gelden en het creëren van voorzieningen.


Vergoeding bestuursleden
De bestuursleden ontvangen geen vergoeding voor hun bestuurswerkzaamheden.

Besteding van het vermogen

Het vermogen wordt besteed conform de doelstelling van Stichting Veilig buiten in de zon.

  1. De inkomsten van de stichting worden in de eerste plaats gebruikt om de uitgaven te compenseren.
  2. De inkomsten van de stichting kunnen in de tweede plaats worden aangewend om andere stichtingen of initiatieven te steunen die een vergelijkbare doelstelling hebben als de eigen stichting.
  3. De stichting heeft niet de doelstelling om winst te maken. Wel wil zij waar mogelijk een gezonde buffer aanhouden om tegenvallende inkomsten op te kunnen vangen. Daarnaast wordt dit gereserveerd om nieuwe activiteiten te ontwikkelen en op te zetten die de doelstelling van de stichting ondersteunen.
  • EN
    English
  • NL
    Nederlands